Menu Close Menu

10 Maddelik Bursa Gezi Rehberi

10 Madde ile Aklınızı Başınızdan Alacak Bursa Rehberi
Uzun bir çalışma temposunun ardından artık dinlenmeye karar verdiniz ve seyahate çıkacaksınız.

Arkadaşlarınız Gümbet benim Çeşme senin ortamlara akıyorken bu makale belki de aklınızın ucundan geçirmeyeceğiniz alternatif bir tatile vesile olacak. Bursa, bilhassa da İstanbullular için yakın bir şehir olmasından dolayı kulağa pratik bir seçim olarak gelebilir.

Ancak içi boş bir tatil programı yapmayacağınızdan emin olmalısınız değil mi? 10 madde ile en az Instagram hesabınız kadar midenizi ve genel kültürünüzü geliştirecek muhteşem Bursa planını sizler için hazırladık!

1. Ulu Camii


Ulu Camii, dönemin Osmanlı Devleti dördüncü hükümdarı olan Yıldırım Beyazıd tarafından Ali Neccar'a yaptırılmıştır. 1396 - 1399 yılları arasında yapılan Ulu Camii, her biri dört kubbeli olan 5 bölümden oluşmakta ve toplam 20 kubbesi bulunmaktadır. 20 kubbenin ortasında yer alan kubbenin üzeri ise açık olarak yapılmıştır ve buradan içeriye giren yağmur suları havuzda toplanır.

Dünyada İslami kültürü en iyi temsil eden eserlerden biri olan bu camii, hiç kuşkusuz İspanya Granada'daki minvali ile kıyaslanmayacak kadar ulu bir camii.

2. Koza Han Koza Han, Orhan Camii ile Ulu Camii arasında bulunmaktadır. 1491 yılında yaptırılan Koza Han, o dönem Abdül ula bin Paşa Şah'ın eserleri için vakıf olarak kullanılıyordu.

Günümüzde ise Bursa ekonomisine iplikçilik alanında katkı sağlamaktadır. Üst katında kaliteli ipliklerin satıldığı dükkânlar bulunurken alt katta ise kafeteryalar bulunmaktadır. Turistin turistliğini yaşadığı Bursa'nın en güzel noktalarından birisidir.

3. Irgandı Köprüsü Irgandı Köprüsü, Bursa tarihi boyunca en önemli geçiş noktalarından bir tanesi olmuştur. Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Köprü üzerinde yer alan dükkânlardaki eserler, kültürümüzün nasıl ortaya çıktığı hakkında ipuçları vermektedir. Her ne kadar altından akan su günümüzde kuruyor olsa da bize göre Bursa'nın en Instagram dostu, en #nofilter noktasıdır.

4. Cumalıkızık Köyü Osmanlı sivil mimarisinin en önemli örneklerinden bir tanesi olarak günümüze kadar gelmeyi başarmış olan Cumalıkızık Köyü, birçok kafeteryası, eserleri ve konaklama tesisleri ile günümüzde yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Renkli ve yaşlı binaları, taş sokakları aklınızı başınızdan alacak. Kesin bilgi.

5. İnkaya Çınarı Bursa - Uludağ yolu üzerindeki İnkaya Köyü'nde bulunan İnkaya Çınarı, 595 yıllık tarihi ile Türkiye'nin en yaşlı ağacıdır. Bu ağacı kesebilecek testere henüz üretilmedi.

6. Ağlayan Çınar ve Gölyazı Köyü Gölyazı Köyü, Ulubat gölü çevresine kurulmuş olan bir yarımadadır. Roma döneminden kalan evlerin temel taşları halen köyde bulunmaktadır. Gövdesinin bir bölümünden sıkan kaynak suyu nedeniyle bu isme layık görülmüştür.

Dünyanın en mistik ağaçlarından birisi olan bu doğa harikası, ne yazık ki son yıllarda belediye tarafından hemen yanına; su kaynağına iliştirilmiş beton havuz yüzünden imaj yetmezliği yaşamaktadır.

Zevksiz insan yapımı olan bu kötü yapıya rağmen Ağlayan Çınar, hayatınızda görüp görebileceğiniz en romantik noktalardan birisidir.

7. Suuçtu Şelalesi 38 metre yükseklikten akan Suuçtu Şelalesi, kayın, meşe ve çam ağaçlarının gölgesinde size piknik yapma imkânı tanımaktadır.

Benzerine Arizona veya Tayland ormanlarında bile zor rastlayacağınız bu şelale, sizi derin düşüncelere sevk edecek; yaşadığınız yeri, yaptığınız işi sorgulatacak.

8. Trilye Osmanlı döneminde fethedilen bu bölgede şuanda daha çok Rumlar yaşamaktadır. Zeytin ve zeytinyağı ile dünyaca ünlü bir nama sahiptir.

Bursa'da yapacağınız tatili küçümseyip 'Alaçatı çok başka ama abi ya' diyen arkadaşınıza tokat niteliğinde bir hediye almak adına güzel bir seçim.

9. Pideli Köfte ve Tahanlı Pide Eveet! Listenin sonu için bu yıkıcı maddeyi baya uygun gördük. Tahinle arası olan istisnasız herkesin çok temiz laflar hazırlıyor olması muhtemel.

Bursa'nın İskender Kebabını hemen herkes bilir. Bu lezzetin dışında ise pideli köfte ve tahanlı (tahinli) pide gibi lezzetler de yine Bursa'ya gelenlerin muhakkak tatması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Ancak belirtmekte fayda var; Bursa'da yiyeceğiniz tahinli pide, muhtemelen hayatınızda yiyip yiyebileceğiniz en akıllara zarar tatlıdır.

Kıbrıs'ta bulunmuş olanlarınız, bu tatlıya Taşinobotta (ya da Taşinobitta) ismiyle aşina olabilir. Kolayla tüketilmesi çok zevkli olsa da kâbuslu gecelere vesile olmakta.

Yağsız süt veya çay ile birlikte yemenizi tavsiye ediyoruz.

10. Arapşükrü Sokağı Çiçek Pasajı olarak da bilinen Arap Şükrü Sokağı, Bursa'nın en önemli eğlence merkezlerinden bir tanesidir. Burada yiyeceğiniz herhangi bir balık, herhangi bir meze, asla İstanbul'daki Çiçek Pasajı ile kıyaslanmayacak kalitededir.

Ayrıca sol çapraz masada 87. dublesini içip eğlencenize göz diken emekli Han Solo'lar burada yetişmiyor.

Bu 10 maddeyi, takribi üç gün içerisinde uygulayabilirsiniz.

Ancak bilhassa da yeme - içme kısmını farklı günlere serpiştirmenizde fayda var. Listeye eklemediğimiz birçok yemek ile de karşılaşacağınızdan dolayı ideal tatil süresi olarak en az 5 gününüzü ayırmanız mantıklı olacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler! Etiketler: bursa, tatil programı, tahinli, tahanlı pide, ağlayan çınar



Diğer Yazılar